Bokmässan 2009

Igår tog vi sikte på bokmässan. Så stort, så mycket att titta på och jag insåg att man knappast hinner se en liten bråkdel av allt man skulle vilja se!
Två seminarier avsatte jag i alla fall tid att gå på. Det ena var en intrervju med Lars Winnerbäck där Jonas Karlsson läste upp några av hans låtar, vackert! På det andra seminariet var det Mia Skäringer som pratade om sin bok "Dyngkåt och hur helig som helst". Hon läste lite högt ur den och jag blev ordentligt sugen på att höra mer! Den kan jag tipsa om! Rolig och tragisk på något verkligt vis som är lite typiskt hon. Själv ska jag i alla fall ta och läsa hela någon dag då jag hinner läsa något annat än kurslitteratur.
Resten av tiden irrade jag runt och försökte scanna av området, tittade på böcker och köpte ett par stycken. Det var en kul dag, men allför lite tid och jag hade lite för dåliga skor. Nästa år ska jag planera besöket bättre och ta på mig gympaskor!


Döden och Göran Hägglund

Jag säger bara... hjälp... Hur gick det till när en sådan tomte som Göran Hägglund blev framröstad till riksdagen? Det är sådär pinsamt så att man vill gömma sig bakom soffkudden när man hör honom prata på tv. Han hyllar okunskap och tysthet och missgynnsamma traditionella förhållanden. Man ska tydligen inte tänka över huvud taget och gud förbjude om man råkar ha en åsikt om man inte jobbar som politiker.
Som svensk medborgare ska man tydligen inte utbilda sig och inte höja rösten, bara jobba och ha en sommarstuga och uppfostra barn på samma sätt som man gjorde för 100 år sedan och tycka lika som alla andra och inte ifrågasätta något i samhället.
Är det något som sprider olust ner i magen så jag vill kräkas så är det tanken på döden och tanken på människor som Göran Hägglund. Tanken på döden får jag leva med men tack och lov så verkar det vara färre och färre som delar Görans värderingar så där finns det hopp.

Hösten är på ingång

Nu börjar jag känna hösten på riktigt. Frisk luft, vackra färger, mjuka lövhögar, te, doftljus, promenader, mössor och äppelpaj väntar...




Jag jobbade i en etta-klass igår och kände att jag fick lite utmaning igen. Kom hem helt slut, men glad och lugn. Insåg att jag saknat jobbet. Insåg samtidigt att jag saknade att vara utomhus och att jag särskilt saknade jobbet i förskolan. Så jag gick direkt efter jag kommit hem och sökte vikariejobb på en av friluftsfrämjandets ur- och skur- förskolor här. Hoppas de ringer!



En fix-idé





Bloggfavoriter

Bloggvärlden är en underbar källa till underhållning och inspiration. Jag vill dela med mig av några favoriter...

bloggfrossa - mannen som blev trött härligt underhållande bitter språkbegåvad karl

pushtheredbutton snygga foton och klok människa

lillaosblogg lärare med lite av varje att säga

generation Y Klubb Skövdeå-gänget

läslust Elins bra boktips för barn och lärare

magnus uggla se videoinläggen "fredagsdrinken" där han gör parodi på olika personer

artofecho
inspirerande foton, inspirerande person

jessikaochjonas matmatmat

paparkaka hårt, sant, klokt

Idag

Idag håller vi båda tummarna här hemma. Idag är blickarna vända bakåt. Idag kan historien skrivas om. Idag har de möjlighet att välja att inte trampa på henne. Idag har de möjlighet att ge henne rättvisa. Idag har de möjlighet att säga att hon inte behöver vara rädd längre. Idag har de möjlighet att visa att det finns hopp för de utsatta. Idag kan de visa att samhället inte ställer sig bakom män som utövar våld mot kvinnor.

Hur det än går så har du allt stöd från oss som älskar dig.

Uppåt framåt

På väg igen. Eller på räls den här gången. Bilen övergav jag när jag flyttade till Göteborg så nu för tiden reser jag mer miljövänligt. Jag har upptäckt att det går att hitta billiga tågbiljetter om man bara letar på rätt sätt. Hur det sättet är har jag fortfarande inte riktigt förstått så Janne får fixa det så länge. Nu blev det i alla fall någon slags sista-minuten-fynd: Göteborg - Enköping för 182kr. Dessutom är TÅG ett väldigt trevligt sätt att resa.
I Göteborg har jag återupptagit det hälsosamma transportmedlet CYKEL. I de branta backarna kring oss borde det snart göra resultat på formen. Tyvärr har jag inte märkt av något annat än uppgång på sistone. Jag fick köpa två par nya byxor idag. Det var nog på tiden för jag hade ett enda par jeans kvar som inte var för små eller trasiga. Fick kämpa hårt för att se representabel ut på anställningsintervjun förra veckan.

Nu har jag iaf beslutat mig för att ta ett par dagars paus i plugget och är på väg upp till Enköping för att spendera helgen med att laga bilen (så att den kan säljas), gå på 30-årskalas och umgås med systrar och barn och vänner... härligt!

På vägen vill jag bjuda på ett kort utdrag ur en underbar playlist med gammalt, halvgammalt och någorlunda nytt som är på i mina lurar på vägen.

  1. La Roux - In it for the kill
  2. Manu Chao - El Hoyo
  3. The Clash - London Calling
  4. Hoffmaestro - Seize the day
  5. Manu Chao - Clandestino
  6. Kings of Leon - Sex on fire
  7. Timo Räisinen - About you now
  8. Mattias Alkberg - Jag bara tänkte liksom att
  9. Amy MacDonald - This is the life

Trevlig helg allesammans!

Sex på lika villkor

Råkade nyligen slå på tv:n (i ett sätt att undvika att plugga för en stund) och hamnade plötsligt framför det skandalöst dåliga programmet Oprah. Jag blev så arg så jag nästan började gråta när jag hörde "experter" i form av läkare, tv-folk, föräldrar och andra som satt och försökte tala till rätta ett tonårspar som ville ha sex för första gången och blivit ditsläpade av sin oroliga mammor.
Fördomarna och förolämpningarna haglade över det stackars paret (som för övrigt verkade ganska mogna och ansvarsfulla). Han försökte hävda sig mot deras grundlösa påståenden om att han bara var ute efter sex, att han säkerligen skulle dumpa henne efteråt eller att han skulle vilja ha sex hela tiden som någon slags sex-maskin. Hon fick hävda sig mot deras bild av att tjejer är offer för killarnas inbillade sexhysteri, att hon skulle bli sårad och utnyttjad.

Jag ville skrika genom tv-rutan: Det är inte så!!! Ni har fel!!! Ni förstör deras bild av sex som något vackert som kan ske på lika villkor!!!

Och när är det egentligen ok att ha sex för första gången? Och vad är det som gör första gången så otroligt annorlunda mot tredje, tjugooandra sjuhundrafemtonde gången? Och vad är det som är så fruktansvärt med att ha skyddat sex på lika villkor med någon man tycker om, oavsett om man är fjorton eller åttioåtta år?

Var det tvunget att sitta och grilla detta par med fördomar och låtsas att de bryr sig? Jag är övertygad om att genom att tv bekräftar alla dåliga fördomar så tror många att det är så det ska vara. Jag tror att de inte bara förvärrade situationen för detta par utan även för andra tonårspar och deras föräldrar som såg programmet. Det är dessa människor som omedvetet göder killars makt och tjejers underordning.

Okunskapen och fördomarna styrde programmet i detta dubbelmoralens hemland. Ansvarslöst Oprah!!

Efter stormen

Efter alla stormar, alla svåra val och alla konstiga vägar är jag glad över att få vara där jag hamnat nu. Efter regn kommer solsken sägs det, men jag tycker nog att det är lite fel att beskriva det så. För vädret skiftar ju hela tiden. Men jag har hittat en plats med ett mycket bättre klimat överlag. Varmare och ljusare och där varje lite droppe har betydelse. Jag hoppas att vi får stanna här länge..




Du är vacker. Inuti och utanpå.

Gröthuvud

Ahh! Jag undrar vad det var som gick snett i mitt huvud när jag sökte till en magisterutbildning på distans.
Hur i hela friden ska det gå? tänker jag där jag sitter med gröt i skallen och en klump i bröstet... Vad har jag gett mig in på? Jag förstår ju ingeting av allt det här. Hur ska jag hinna med allt?

Jag ville så gärna ha utmaningen men när jag får den så förlorar jag allt självförtroende och vill bara ge upp! Hur ska jag lyckas komma dit jag vill när jag jobbar på det sättet...?

Snälla Gud eller Moder Jord eller CSN eller Fredrik Reinfeldt eller vem det nu är som styr världen, låt mig klara det här!!

Fotograf: Jan Toivonen.


A light

 

My babe! He's so cool. Lots of love!